Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  16,186,564

61.37

Kỹ thuật hóa học

Lê Thị Thơm; Lưu Thị Tâm; Nguyễn Cẩm Hà; Hoàng Thị Lan Anh; Ngô Thị Hoài Thu; Hoàng Thị Minh Hiền; Đặng Diễm Hồng; Hoàng Thị Minh Hiền(1)

Tách và làm giàu hỗn hợp Axit béo -3 và -6 từ dầu tảo Schizochytrium mangrovei PQ6 bằng phương pháp tạo phức với Ure

Extraction and concentration of w-3 and w-6 fatty acids mixture from algal oil of Schizochytrium mangrovei PQ6 by urea complexation method

Sinh học

2014

1

73-80

0866-7160

Axit béo omega-3; Axit béo omega-6; Tạo phức ure; Tách chiết; Làm giàu; Dầu tảo; Schizochytrium mangrovei PQ6; Nghiên cứu

This paper presented the results of optimal condition for extraction and concentration of 00-3 and 00-6 fatty acids mixture from algal oil of Schizochytrium mangrovei PQ6 by urea complexation method. Influences of free fatty acid (FFA) to urea ratio, urea to EtOH ratio and crystallization temperature were investigated. The obtained results showed the maximum amount of total w-3 and w-6 fatty acids (99.29 percent of TFA) and content of DHA and EPA (87.83 percent of TFA) were obtained at a FFA to urea ratio of 1:4, a urea to EtOH ratio of 1:9 and a crystallization temperature of 4 C. The physico-chemical parameters such as oil colour, acid, peroxide and iodine values of w-3 and w-6 fatty acids mixture production in this study meet the requirements for quality of the raw material used to produce foods, functional foods and pharmaceutical products.

TTKHCNQG, CVv 27