Lọc theo danh mục
  • Năm xuất bản
    Xem thêm
  • Lĩnh vực
liên kết website
Lượt truy cập
 Lượt truy cập :  13079543

72

Kinh tế và kinh doanh

BB

Nguyễn Thị Thúy; Trần Đình Thao; Trần Thị Thương; Đinh Cao Khuê; Đinh Gia Nghĩa

Hiệu quả xuất khẩu rau quả Việt Nam sang thị trường Nhật Bản

Effectiveness of exporting Vietnamese fruits and vegetables to the Japanese market

Tạp chí Kinh tế và Dự báo

2023

26

19-22

0866-7120

Xuất khẩu; Rau quả; Dứa; Ngô; Vải; Đậu tương; Thị trường

Export, Vegetables, Pineapple, Corn, Fabric, Soybeans, Market, Fruits and vegetables, Export efficiency, Japan, Vietnam

Trong thời gian qua, kim ngạch xuất khẩu (XK) rau quả của Việt Nam XK sang Nhật Bản tăng lên đáng kể. Trong đó, tập trung vào các loại rau quả có lợi thế, như: dứa, ngô, vải, đậu tương. Tuy nhiên, giá trị XK rau quả Việt Nam còn chiếm tỷ lệ thấp trong tổng giá trị nhập khẩu rau quả của Nhật Bản. Bài viết tính toán hiệu quả XK của một số loại rau quả, từ đó đưa ra một số giải pháp nhằm thúc đẩy XK rau quả Việt Nam sang thị trường Nhật Bản.

 

 

In recent times, Vietnam's fruit and vegetable export turnover to Japan has increased significantly, concentrating on the advantageous fruits and vegetables such as pineapple, corn, lychee, and soybeans. However, the export value of Vietnamese fruits and vegetables still accounts for a low proportion of the total import value of Japanese fruits and vegetables. The article calculates the export efficiency of some types of vegetables and fruits, thereby proposing some solutions to promote the export of Vietnamese fruits and vegetables to the Japanese market.

CVv 39